Boek onze soft skill training

Effectief luisteren

Home » Alle soft skill trainingen » Training Effectief luisteren

Training Effectief luisteren

Luisteren is een skill die door veel professionals nogal onderschat wordt. De prioriteit ligt vaak bij zenden. Niet zozeer bij het ontvangen van een boodschap. Je ziet dan ook vaak dat mensen vooral luisteren, zodat zij daarna zelf weer mogen spreken. Maar als je écht effectief luistert kan je veel meer rendement uit gesprekken halen. Je verkrijgt veel meer inzicht in de vraag achter de vraag en begrijpt wat de ander écht wil zeggen. Dat stelt je in staat om veel effectiever te communiceren en samen te werken.

Door effectief te luisteren ontwikkel je soft skills die je in de rest van je carrière altijd kan benutten

Bij effectief luisteren gaat het niet alleen om wat de ander zegt. Het gaat erom dat je jouw gesprekspartner ook echt begrijpt. Daarvoor kan je verschillende krachtige technieken toepassen. In deze training ontdek je hoe je, dankzij deze technieken, een actieve luisterhouding kan aannemen om veel meer uit je gesprekken te halen. Daarmee minimaliseer je ruis, voorkom je misverstanden en kan je effectiever samenwerken.

Willen jij en je collega’s jullie luistervaardigheden ontwikkelen? Dan is onze incompany training Luisteren perfect voor jullie. Onder het kopje ‘Inhoud’ vertellen we jullie precies wat er aan bod komt.

Inhoud van de training

Hieronder geven we een indicatie van de training. De definitieve inhoud wordt afgestemd op jullie behoeften.


 • We reflecteren op de huidige situatie. In hoeverre luisteren jullie momenteel naar elkaar? En hoe veel van dat geluister is echt effectief luisteren?
 • We laten jullie het belang van effectief luisteren zien. Effectief luisteren is heel belangrijk voor een optimale samenwerking.
 • Jullie oefenen met luistertechnieken zoals LSD en spiegelen.
 • We delen de vier luisterniveaus met jullie, zodat jullie bewust worden van de wereld die achter luisteren schuilgaat.
 • Jullie oefenen met verschillende observatie- en aandachtsoefeningen, zodat je leert om echt op je gesprekspartner te concentreren.
 • We delen veelvoorkomende gewoontes die het luisteren bemoeilijken, zoals onderbrekingen, overtreffingen, zinnen afmaken of iemand opjagen.
 • De training zit boordevol praktijkoefeningen, zodat jullie alle nieuwe kennis en kunde direct in de praktijk kunnen oefenen.
Resultaten van de training

We gaan in deze training werken aan de volgende resultaten.


 • Je hebt inzicht gekregen in jullie huidige situatie, hoe goed daarin geluisterd wordt en waar de verbeterpunten liggen.
 • Je weet precies wat luisteren is, welke luisterniveaus er zijn en wat de waarde is van echt effectief luisteren.
 • Je hebt een breed scala aan luistertechnieken onder de knie, zodat je in de toekomst in ieder gesprek echt effectief kan luisteren.
 • Je weet precies wat je níét moet doen om het luisterproces niet te verstoren.
 • Je ervaart in de toekomst meer verbinding, effectievere communicatie en een verbeterde samenwerking dankzij het effectieve luisteren dat jij en je collega’s toepassen.
Investering en proces

Hebben jullie andere behoeftes of een afwijkende groep deelnemers? We bespreken de mogelijkheden graag.


DuurInvesteringGroepsgrootte
4 uur€1.095,00 ex. btwMax. 15 (Meer in overleg)
7 uur€1.995,00 ex. btw Max. 15 (Meer in overleg)
2 * 4 uur€2.295,00 ex. btwMax. 15 (Meer in overleg)
3 * 4 uur€3.295,00 ex. btwMax. 15 (Meer in overleg)

Proces voor de training

Voor het slagen van de training is het belangrijk dat de inhoud zo goed mogelijk aansluit op jullie behoefte. Om de inhoud af te stemmen doorlopen we op voorhand een aantal belangrijke stappen:

 1. Ndat we je aanvraag hebben ontvangen plannen we een gesprek in. Dit kan digitaal of face to face zijn. Dat gesprek is ter kennismaking én om meer over de aanvraag te horen. Na het gesprek ontvang je van ons een vrijblijvende offerte.
 2. Gaan we samenwerken? Wat leuk! We sturen je dan een digitaal inventarisatieformulier toe, zodat we nog meer te weten komen over jullie situatie en behoeftes.
 3. Op basis van alle input stemmen we de inhoud van de training af op jullie wensen. Je ontvangt van ons een concept programma en alle facilitaire informatie. We nodigen je uit om hier feedback op te geven.
 4. Is het programma akkoord? Dan is het proces voorafgaand aan de training afgerond. Op de dag zelf is onze trainer ruim op tijd aanwezig om op te bouwen en voor te bereiden.
Werkwijze: actief leren

De werkwijze tijdens een training is essentieel voor het resultaat. Dit is hoe we te werk gaan:


Voor onze soft skill trainingen hebben we de actief leren-methode ontwikkelt. Daarmee kunnen we in korte tijd toewerken naar een hoog leerrendement.

Actief leren betekent dat de deelnemers in een training veelvuldig zélf aan de slag gaan met de materie. Onze trainers wisselen de nodige theorie daarom regelmatig af met interactieve praktijkonderdelen, zoals opdrachten, reflectie en oefeningen. Door deze manier van werken ontstaan er bij deelnemers razendsnel handvatten en inzichten, die zij vervolgens eenvoudig in hun werkleven kunnen inzetten.

Daarnaast wordt er afwisselend individueel, plenair of in subgroepen gewerkt. Dat houdt de interactie, de energie en het plezier continu op een hoog niveau. Zo wordt leren effectiever én leuker.

Offerte aanvragen

Vraag een vrijblijvende offerte aan. Je ontvangt hem binnen 48 uur in je mailbox.

Deze training in het kort

Duur: 4, 7 of 2 * 4 uur


Vanaf: €1.095,00 excl. btw


Groep: Max. 15 (meer in overleg)


Waar: Incompany, heel Nederland

Andere wensen of behoeftes?
We kunnen de training aanpassen.

Wil je samen met je collega’s aan jullie soft skills werken? Boek deze training!

Vraag via onderstaande knop een offerte aan voor deze training.
We zorgen dat de offerte binnen 48 uur in je mailbox zit.

Heb je nog vragen of wil je advies? Onze coördinatoren helpen je graag.

We hebben al 150+ klanten mogen helpen.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8.8.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij boeken regelmatig soft skill trainingen voor onze leden. We werken daarvoor altijd samen met Soft Skill Trainer. Ze hebben een breed aanbod, hoge kwaliteit en goede prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Soft Skill Trainer geeft nu al meer dan 2 jaar trainingen aan onze medewerkers. Ze communiceren altijd snel en duidelijk. Zowel voor als na de training. Dat vinden we heel prettig.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

We hebben bij Soft Skill Trainer een training Complimenteren gevolgd. Onze medewerkers hebben daar ontzettend veel van op kunnen steken. Bedankt voor de leuke training!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Soft Skill Trainer faciliteert al lange tijd trainingen bij ons. Die samenwerking verloopt altijd prettig. Ze denken graag met je mee om samen de perfecte training te bedenken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Soft Skill Trainer wel eens in voor onze klanten waarbij we catering verzorgen. We horen van die klanten altijd positieve geluiden als deze partij langs is geweest.

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Soft Skill Trainer beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

8,6 waardering

Klanten waarderen ons met
een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

Onze klanten bevinden zich
verspreid door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Hebben jij en je collega’s interesse in een van onze soft skill trainingen?
Als je contact met ons opneemt helpen we je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@softskilltrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0736.