Home » Soft skills op het gebied van communicatie
Communicatie en soft skills

Soft skills op het gebied van communicatie

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

In steeds meer bedrijven worden er trainingen georganiseerd die bijdragen aan de ontwikkeling van soft skills. En dat is positief, want soft skills bepalen voor een groot gedeelte het succes van individuele medewerkers, de teams waarin zijn werken en de gehele organisatie. Soft skills zorgen er namelijk voor dat mensen hun werk uit kunnen voeren, samen kunnen werken en klanten kunnen helpen.

Soft skills op het gebied van communicatie zijn daarbij essentieel. Want zonder communicatie kan een organisatie niet bestaan. Ga maar eens na: je bent de gehele dag bezig met communicatie. Of dat nu geschreven, gesproken of via lichaamstaal is: zonder communicatie kom je niet verder. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soft skills die bijdragen aan het verbeteren van de communicatie.

Waarom zou je investeren in het ontwikkelen van communicatie soft skills

Zoals we al schreven: voor werken is communicatie essentieel. Want alleen door effectief te communiceren kunnen groepen werknemers op een kwalitatieve manier samenwerken. Ontbreekt die communicatie? Dan werkt iedereen voor zich en is het personeel los zand. Je merkt dat terug in de onderlinge sfeer en de prestaties.

Door het ontwikkelen van soft skills op het gebied van communicatie durven collega’s elkaar aan te spreken, elkaar te corrigeren maar bijvoorbeeld elkaar ook te complimenteren. Dat merk je direct terug in de moraal en de output. Goede communicatie stuwt werknemers en teams naar een hoger niveau zodat ze kunnen presteren op de toppen van hun kunnen. Wij juichen iedereen dan ook toe om hier tijd, moeite en energie in te investeren.

Voorbeelden van soft skills die te maken hebben met communicatie

Wil jij bezig gaan met het ontwikkelen van soft skills op het gebied van communicatie? Dan zijn er een groot aantal gerelateerde thema’s die hier bij passen. Toch zien we bij veel van onze klanten overeenkomsten in de soft skills waar zij zich op willen focussen. We lichten de belangrijkste thema’s hieronder voor je toe.

Feedback geven

Ben je goed in feedback geven? Dan kan je op een fijne manier aan iemand uitleggen dat werk niet in orde is of dat het juist wél heel goed is. Wel zo prettig als je veel met anderen samenwerkt.

Luisteren

Als je goed bent in luisteren dan toon je interesse en ben je in staat om belangrijke informatie uit te filteren tijdens gesprekken. Fijn als je veel vergaderingen hebt of discussies.

Lichaamstaal

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van de non-verbale communicatie. Lichaamstaal is daarmee erg belangrijk. Je kan het bijvoorbeeld inzetten om iemand anders eenvoudiger te overtuigen van jouw idee.

Presenteren

Presenteren is echt een vak apart. Je kunt je visie, ideeën en mening zo goed formuleren en overbrengen dat je iedereen meekrijgt. En het is nog boeiend ook.

Adviseren

Als je goed bent in adviseren laat je de ander in zijn of haar waarde. Je oordeelt niet, maar brengt oprecht advies uit waar de ander mee verder kan. Je luistert, gaat het gesprek aan en hebt een open houding.

Onderhandelen

Ben je goed in onderhandelen, dan kan je eigen standpunten helder beargumenteren. Ook ben je goed in het opsporen van gemeenschappelijke doelen zodat je op die manier tot een win/win situatie kan komen.

Schriftelijk

Je bent goed in het omzetten van ideeën en informatie naar een correcte tekst. Een begrijpelijke tekst waarmee het doel direct helder is.

Conflicthantering

Je gaat een conflict niet uit de weg, maar zorgt er ook voor dat een conflict niet escaleert. Je zorgt ervoor dat alle partijen met een goede oplossing naar huis gaan.

Draagvlak creëren

Als je goed bent in het creëren van draagvlak, dan ben je goed in anderen meekrijgen in ideeën en ontwikkelingen. Je zorgt ervoor dat anderen beslissingen ook echt accepteren. Je geeft anderen het gevoel dat ze mee kunnen denken, meebeslissen en dat veranderingen niet plotseling ontstaan.

Vergaderen

Vergaderen zou je misschien niet zo snel als soft skill bestempelen. Maar toch is het een belangrijke vaardigheid. Als je goed bent in vergaderen zorg je er namelijk voor dat de vergadering in een goede structuur verloopt. Je bent duidelijk, kan samenvatten en je bent besluitvaardig.

Werken aan jullie onderlinge communicatie?

Wij zijn Soft Skill Trainer. De grootste aanbieder van incompany soft skill trainingen. Met meer dan 25 verschillende trainingen helpen we werknemers bij de ontwikkeling van hun soft skills. Dat doen we voor organisaties door heel Nederland.

Willen jullie specifiek aan de slag met jullie soft skills op het gebied van communicatie? Dan helpen we jullie graag bij dat leerproces. Met meer dan 10 verschillende incompany trainingen op het gebied van communicatie hebben we altijd een passende training voor jullie.

Actief leren voor het hoogste leerrendement

In onze soft skill trainingen maken we gebruik van onze ‘actief leren’-methode. Dat betekent dat we de theorie veelvuldig afwisselen met praktijkelementen, zoals opdrachten, rollenspellen en verschillende oefeningen. Zo ontstaan direct inzichten en krijgen deelnemers de nieuwe kennis en kunde razendsnel onder de knie.

Hebben jij en je collega’s interesse in een incompany soft skill training? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met jullie mee over de beste invulling voor jullie leerbehoefte.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We publiceren regelmatig nieuwe artikelen over soft skills, trainingen en werk in het algemeen.

Wat zijn soft skills eigenlijk precies?

Wat zijn soft skills eigenlijk precies?

Soft skills zijn intermenselijke vaardigheden, karaktertrekken of specifieke eigenschappen. Ze hebben in ieder geval altijd met mensen te maken. Niet voor niets worden soft skills ook wel eens 'people skills' of 'personal skills' genoemd. Maar welke naam je...

8,6 waardering

Klanten waarderen ons met
een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

Onze klanten bevinden zich
verspreid door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben al 150+ klanten mogen helpen.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8.8.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij boeken regelmatig soft skill trainingen voor onze leden. We werken daarvoor altijd samen met Soft Skill Trainer. Ze hebben een breed aanbod, hoge kwaliteit en goede prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Soft Skill Trainer geeft nu al meer dan 2 jaar trainingen aan onze medewerkers. Ze communiceren altijd snel en duidelijk. Zowel voor als na de training. Dat vinden we heel prettig.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

We hebben bij Soft Skill Trainer een training Complimenteren gevolgd. Onze medewerkers hebben daar ontzettend veel van op kunnen steken. Bedankt voor de leuke training!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Soft Skill Trainer faciliteert al lange tijd trainingen bij ons. Die samenwerking verloopt altijd prettig. Ze denken graag met je mee om samen de perfecte training te bedenken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Soft Skill Trainer wel eens in voor onze klanten waarbij we catering verzorgen. We horen van die klanten altijd positieve geluiden als deze partij langs is geweest.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Soft Skill Trainer beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Hebben jij en je collega’s interesse in een van onze soft skill trainingen?
Als je contact met ons opneemt helpen we je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@softskilltrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0736.