Home » Soft skills op het gebied van persoonlijke ontwikkeling
persoonlijke ontwikkeling en soft skills

Soft skills op het gebied van persoonlijke ontwikkeling

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

In veel organisaties worden steeds meer trainingen en coaching trajecten gefaciliteerd die bijdragen aan het ontwikkelen van soft skills. En dat is een positieve ontwikkeling, want soft skills zijn bijna niet weg te denken uit het succes van individuele werknemers, maar ook uit het succes van teams en van de organisatie. Soft skills zorgen ervoor dat mensen hun werk goed uit kunnen voeren, goed samen kunnen werken en goed met klanten om kunnen gaan.

Maar er zijn ook soft skills die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Waar je bijvoorbeeld mentaal weerbaarder van wordt of meer zelfvertrouwen van krijgt. Ook deze soft skills zijn essentieel, want ze dragen bij aan je eigenwaarde, je moraal en je vitaliteit. In dit artikel vertellen we je alles over soft skills die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Soft skills in combinatie met persoonlijke ontwikkeling

Als je kijkt naar persoonlijke ontwikkeling kan je daar een aantal soft skills aan koppelen. Waar jij jezelf persoonlijk specifiek verder op wil ontwikkelen is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en behoeften. De keuze die je daarin maakt kan te maken hebben met je persoonlijke interesse, je onzekerheden of leerbehoefte. Maar je kan je ook richten op soft skills die uiteindelijk een bijdrage zullen leveren aan jouw werk. Misschien dat het ontwikkelen van die ene soft skill je net die functie op kan leveren die je al jaren voor ogen hebt.

Waarom zou je investeren in het ontwikkelen van soft skills op persoonlijke ontwikkeling

Werk is meer dan alleen maar prestaties leveren. Er zit een sterk persoonlijke component aan werk, die niet onderschat mag worden. Dat geldt voor werknemers, maar ook zeker voor werkgevers. Want als een organisatie haar medewerkers in staat stelt om zich persoonlijk te ontwikkelen, merk je dat terug in hun werkgeluk, gezondheid en motivatie. En dat zie je vervolgens weer terug in de prestaties. Door het ontwikkelen van soft skills op het gebied van persoonlijke ontwikkeling wordt je mentaal sterker, win je aan zelfvertrouwen en wordt je in algemene zin een gelukkiger mens en medewerker. Wij juichen iedereen dan ook toe om hier tijd, moeite en energie in te investeren.

Voorbeelden van soft skills die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling

Wil jij jezelf persoonlijk ontwikkelen? Dan zijn er een groot aantal gerelateerde soft skills die hier uitstekend bij passen. Toch zien we bij veel van onze klanten overeenkomsten in de soft skills waar zij zich op willen focussen. We lichten de belangrijkste thema’s hieronder voor je toe.

Assertiviteit

Zo, jij durft! Met assertiviteit laat je zien dat je voor jezelf durft op te komen. Je kunt in verschillende situaties (op een niet kwetsende manier) opkomen voor je eigen belangen, wensen, en behoeften. Jouw mening doet ertoe. Met de soft skill training Assertief handelen leer je dat.

Jezelf positioneren

Jezelf positioneren is belangrijk om te laten zien waar jij voor staat, wat je belangrijk vindt en wat je kwaliteiten zijn. Met de training Personal branding vergroot jij je zelfvertrouwen en overtuigingskracht. Met als resultaat dat je zichtbaarder wordt en meer impact kan maken binnen je team en de organisatie.

Verantwoordelijkheid

Door verantwoordelijkheid te nemen over je eigen loopbaan kun je groeien in de richting die jij ambieert. Verantwoordelijkheid nemen (en houden) is een belangrijk onderdeel van Persoonlijke leiderschap. Het houdt in dat je bewust wordt van jezelf en je eigen groei. Door dat bewustzijn stel je jezelf in staat om stappen te zetten in de richting die voor jou goed voelt.

Invloed uitoefenen

Invloed uitoefenen hangt nauw samen met de soft skill overtuigingskracht. Je durft jezelf te laten zien, je brengt ideeën in en je krijg wat je vraagt. Die ruimte pakken is voor veel medewerkers een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen en die sterk kan bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. We leren het je in de incompany training Zichtbaarheid en invloed vergroten.

Omgaan met emoties

Soms haalt iemand het bloed onder je nagels vandaan. Herken je dat? Je worstelt met je emoties en weet niet precies wat je ermee aan moet. Het is dan waardevol als je weet hoe je dit soort emoties op een goede manier kan inzetten. Door emoties te leren herkennen kan je ze vervolgens op een goede manier verwerken. Daar groei je als persoon en als werknemer van.

Positiviteit

Je gedachten kunnen je beperken in je vrijheid, je plezier en je gezondheid. Soms durf je dingen zelfs niet te doen, terwijl je dat eigenlijk wel graag wil. De conclusie: je gedachten hebben een grote invloed op je gemoedstoestand. Maar wees niet ongerust: positief denken is te leren. In de incompany training Positiviteit en realiteit gaan we aan de slag met de vraag hoe je gedachten in jouw voordeel kan laten werken.

Veerkracht

Mentale veerkracht helpt je om balans te vinden bij gebeurtenissen waar jij geen invloed op hebt. Want externe factoren kunnen je soms meer beïnvloeden dan je graag zou willen. De soft skill veerkracht helpt je in die situaties om meer grip te hebben op situaties waarin jouw mate van controle klein is en die je als onprettig ervaart.

Ontspannen

De soft skill ontspannen helpt je om duidelijke prioriteiten te stellen, te relativeren en je werk/privé balans in de gaten te houden. Door aandacht te besteden aan ontspanning verbeter je je productiviteit, je werkplezier én je gezondheid. Daar groei je van op persoonlijk gebied. In de incompany training Ontspannen werken leer jij welk gedrag jou helpt om ontspannen te kunnen werken.

Werken aan jullie persoonlijke ontwikkeling?

Wij zijn Soft Skill Trainer. De grootste aanbieder van incompany soft skill trainingen. Met meer dan 25 verschillende trainingen helpen we werknemers bij de ontwikkeling van hun soft skills. Dat doen we voor organisaties door heel Nederland.

Willen jullie specifiek aan de slag met jullie persoonlijke ontwikkeling? Dan helpen we jullie graag bij dat leerproces. Met meer dan 10 verschillende incompany trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling hebben we altijd een passende training voor jullie.

Actief leren voor het hoogste leerrendement

In onze soft skill trainingen maken we gebruik van onze ‘actief leren’-methode. Dat betekent dat we de theorie veelvuldig afwisselen met praktijkelementen, zoals opdrachten, rollenspellen en verschillende oefeningen. Zo ontstaan direct inzichten en krijgen deelnemers de nieuwe kennis en kunde razendsnel onder de knie.

Hebben jij en je collega’s interesse in een incompany soft skill training? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met jullie mee over de beste invulling voor jullie leerbehoefte.

Categorieën

Onze laatste artikelen

We publiceren regelmatig nieuwe artikelen over soft skills, trainingen en werk in het algemeen.

Wat zijn soft skills eigenlijk precies?

Wat zijn soft skills eigenlijk precies?

Soft skills zijn intermenselijke vaardigheden, karaktertrekken of specifieke eigenschappen. Ze hebben in ieder geval altijd met mensen te maken. Niet voor niets worden soft skills ook wel eens 'people skills' of 'personal skills' genoemd. Maar welke naam je...

8,6 waardering

Klanten waarderen ons met
een gemiddelde van 8,6.

150+ klanten

Onze klanten bevinden zich
verspreid door heel Nederland.

#1 trainers

We werken uitsluitend met
gespecialiseerde trainers.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We hebben al 150+ klanten mogen helpen.. 😍
Zij beoordelen ons met een 8.8.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij boeken regelmatig soft skill trainingen voor onze leden. We werken daarvoor altijd samen met Soft Skill Trainer. Ze hebben een breed aanbod, hoge kwaliteit en goede prijsstelling.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

Soft Skill Trainer geeft nu al meer dan 2 jaar trainingen aan onze medewerkers. Ze communiceren altijd snel en duidelijk. Zowel voor als na de training. Dat vinden we heel prettig.

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

We hebben bij Soft Skill Trainer een training Complimenteren gevolgd. Onze medewerkers hebben daar ontzettend veel van op kunnen steken. Bedankt voor de leuke training!

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Soft Skill Trainer faciliteert al lange tijd trainingen bij ons. Die samenwerking verloopt altijd prettig. Ze denken graag met je mee om samen de perfecte training te bedenken.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij zetten Soft Skill Trainer wel eens in voor onze klanten waarbij we catering verzorgen. We horen van die klanten altijd positieve geluiden als deze partij langs is geweest.

Robin van ‘t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met Soft Skill Trainer beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren!

Peter Houtman

Coördinator

Heb je hulp nodig?

Hebben jij en je collega’s interesse in een van onze soft skill trainingen?
Als je contact met ons opneemt helpen we je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@softskilltrainer.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 0736.